JULMYS


Nära jul kan de ju alltid vara skönt med lite julstämning. Baka pepparkakor i alla olika färger med favorit jullåten i bakrunden. Och lägg fram med alla möjliga julgrejjer och pynta hela huset! Själv tycker jag att granen är den som är viktigaste att ha framme och pyntat tidigt! Helst redan första advent, så man kan ha den framme ett tag och inte behöva ta bort den efter en vecka! Nej! Så tidigt som möjligt! I våran gran brukar vi ha alla möjliga saker, glitter, foton, tomtar ,fåglar och såklart allt de julpyssel som man gjorde i förskolan men som fortfarande ska envisa sig om att vara i granjäveln i år igen.
Något mer som är väldigt kul runt jul är så klart att pynta rummet. Med alla möjliga olika tomtar och stjärnan i fönstret och de nya gardinerna. Ja, mysfaktorn ökar några grader helt enkelt!!
Skrivet av Julia Melin
TA HAND OM DIG

Innan de tidiga mornarna och de långa skoldagarna börjar igen och innan tiderna börjar då man mest går runt och känner sig som en zombie och plugghögen blir bara större å större. Ja, innan skolan börjar igen dvs. Så kan de vara bra idé att passa på att bara koppla av. Ta hand om sig själv lite grann medans man har tiden. Tappa upp ett varmt bad och tänd några ljus, släck lampan och bara koppla av. Kanske tillochmed läsa en bra bok för omväxlingens skull.
Efter badet brukar jag själv gilla att sätta på sig någon mysig morgonrock och göra iordning fika och slå sig ner i soffan och kolla på favorit serien framför teven. Att man sover lite bättre senare blir bara ett plus i kanten;)
Man kan ju såklart göra andra saker för att ta hand om sig själv också, som tillexempel äta gott, sova extra länge på morgonen, ja, vad som helst bara man själv mår bra!
Skrivet av Julia Melin
Fudge
Här kommer ett recept och tips till fudge som jag bakade i jul.
Det här kan vara en bra present. Jag gav bland annat en burk med fudge till min mormor i julklapp. För att göra det lite finare så kan man sy en liten tyglapp och ha på burken, eller knyta en fin rosett.
Engelsk Fudge ca 60 bitar
5 dl mjölk ½ tsk salt
8 dl socker 50 g smör
1 ½ dl kakao 1 msk vaniljsocker

Jag skulle vilja tipsa om några saker:
- Kom ihåg att vispa väldigt mycket i slutet innan du häller det i formen, så att du får in väldigt mycket luft.. Fudge är inte busenkelt att göra. Jag har misslyckats förut och inte vispat tillräckligt förut. Då blir det mer som kola, kladdigt och fast, istället för smuligare och att den som smälter i munnen.
- För mig blev det ca 40 bitar. Det beror helt på hur stora du skär dem. Om du vill ha mer än 60 bitar så går ju det också bra, skär dem lite mindre bara. Jag gjorde bitarna ungefär 3x3 cm.
- Istället för att smörja formen så går det jätte bra att lägga i bakplåtspapper eller folie. Då kan du lyfta ur och skära istället för att skära i formen och sedan försöka få upp dem ur formen. Mycket enklare och dessutom slipper du diska formen!

Sedan så använde jag mig av folie. Men om vi hade haft bakplåtspapper hemma så skulle jag använt det, eftersom att folien var svårare att skära på. Det fastnade små bitar av folien på fudgen, men det var bara att plocka bort i efterhand.

Julklappstips
Är du en kreativ och pysslig person som vill göra något lite extra speciellt till någon du tycker om så tycker jag att du ska göra julklapparna själv. Du kan till exempel baka, sticka, virka, måla eller sy något fint. Börja i god tid så att du inte stressar, då finns risken att det blir fel. Om du har ont om idéer om vad du ska göra så är det bara att fråga vad de önskar sig.

Jag gjorde den här mössan till min pappa i julklapp. Jag hade hört honom prata om en varm öronlappsmössa som han kan ha när han är ute och fiskar ute på isen. Så jag stickade den här av lovika-garn i brunt och vitt och köpte sedan brunt fleecetyg som jag sydde som innertyg, eftersom att lovika-garn kan vara stickigt. Den blev väldigt varm och stor, och min pappa blev väldigt glad.
Tips: Om du vill sticka med mönster som jag gjort med brunt på mössan så kan du rita mönstret på ett rutigt papper först. Då blir det mycket lättare att hålla koll var du är i stickningen.
Skrivet av Anja Johansson
UT I BACKEN
Eller så kan man bara packa en matsäck med varmchoklad och limpmackor och ta skranan i högsta hugg och gå till närmaste skranbacke. Men själv föredrar jag nog en hel dag i snowboard backen och sedan dricka en kopp varm choklad efteråt.
Så satsa på att fara ut i backen med vännerna och njut av lovet så länge de varar!!

