Fudge

Här kommer ett recept och tips till fudge som jag bakade i jul.

 

Det här kan vara en bra present. Jag gav bland annat en burk med fudge till min mormor i julklapp. För att göra det lite finare så kan man sy en liten tyglapp och ha på burken, eller knyta en fin rosett.

 

Engelsk Fudge ca 60 bitar

5 dl mjölk                              ½ tsk salt
         8 dl socker                           50 g smör         
1 ½ dl kakao              1 msk vaniljsocker

Blanda mjölk, socker, kakao och salt i en kastrull. Rör så att det blir väl blandat. Koka upp och låt det koka kraftigt ca 25 min. Vispa ofta med en visp eller träsked. Pröva om fudgen är färdig genom att hälla några droppar av smeten i kallt vatten eller mät temperaturen. När smeten är 125° eller dropparna kan formas till en kula är fudgen färdig. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt smör och vaniljsocker. Rör kraftigt tills smeten svalnat och tjocknat något. Häll upp den i smord form, ca 20x30 cm. Låt stelna och skär den sedan i bitar. Förvara i kylskåp.

Jag skulle vilja tipsa om några saker:

  • Kom ihåg att vispa väldigt mycket i slutet innan du häller det i formen, så att du får in väldigt mycket luft.. Fudge är inte busenkelt att göra. Jag har misslyckats förut och inte vispat tillräckligt förut. Då blir det mer som kola, kladdigt och fast, istället för smuligare och att den som smälter i munnen.

  • För mig blev det ca 40 bitar. Det beror helt på hur stora du skär dem. Om du vill ha mer än 60 bitar så går ju det också bra, skär dem lite mindre bara. Jag gjorde bitarna ungefär 3x3 cm.

  • Istället för att smörja formen så går det jätte bra att lägga i bakplåtspapper eller folie. Då kan du lyfta ur och skära istället för att skära i formen och sedan försöka få upp dem ur formen. Mycket enklare och dessutom slipper du diska formen!

 

 
För att se om fudgen var klar så kollade jag både temperaturen och om den gick att göra till en kula i ett glas med kallt vatten. Min gick att forma till en kula ner den var ca 110°, och det blev kanon.

Sedan så använde jag mig av folie. Men om vi hade haft bakplåtspapper hemma så skulle jag använt det, eftersom att folien var svårare att skära på. Det fastnade små bitar av folien på fudgen, men det var bara att plocka bort i efterhand.

 Skrivet av Anja Johansson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0